Consulate General of Greece in Sydney, Education Office, Level 2, 219-223 Castlereagh St, Sydney, NSW 2000, T (02) 9283 3800, F (02) 9283 3833

Πληροφορίες

Για την πόλη του Σύδνεϋ και το κόστος ζωής

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2008

Η πόλη

Το Σύδνεϋ, η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στη νέα ήπειρο, το 1788 και είναι χτισμένο σε έκταση που κάποτε ανήκε στην ιθαγενή φυλή των Eora. Το λιμάνι χωρίζει την πόλη σε βόρειο και νότιο τμήμα, τα οποία ενώνονται με τη γέφυρα του Σύδνεϋ. Το κέντρο την πόλης οριοθετείται από το Circular Quay, στα βόρεια, και το Central Station (κεντρικός σταθμός των τρένων), στα νότια.

Τα προάστια εκτείνονται 20 km προς τα βόρεια και άλλα τόσα προς τα νότια, ενώ προς τα δυτικά φτάνουν σε βάθος 50 km. To αεροδρόμιο (Kingsford Smith Airport) βρίσκεται 10 km νότια τoυ κέντρου της πόλης.

Tο Σύδνεϋ έχει ήπιο κλίμα και οι εποχές στην πόλη είναι αντίθετες από αυτές στο βόρειο ημισφαίριο. Η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό παγκοσμίως. Τα πιο φημισμένα αξιοθέατα είναι:

1. Opera House 

2. Harbour Bridge

3. Darling Harbour

4. Rocks

5. Royal Botanic Gardens

6. Bondi Beach

7. Chinatown

8. Blue Mountains

Ένα άλλο γνώρισμα της μεγαλούπολης, με πληθυσμό γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια, είναι ο πολυπολιτισμικός της χαρακτήρας. Στο Σύδνεϋ, πέρα από τους αυστραλούς βρετανικής καταγωγής, κατοικούν πολλοί Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί και Λιβανέζοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους πολλοί μετανάστες ασιατικής καταγωγής (Κινέζοι, Ταϋλανδέζοι, Φιλιππινέζοι, κ.λ.π.).

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.cityofsydney.nsw.gov.au: νέα της πόλης και πολιτικά θέματα

www.sydney.citysearch.com.au: τι συμβαίνει στην πόλη

www.viewsydney.com.au: εικόνες από την πόλη

www.visitnsw.com.au: πληροφορίες σχετικές με το Σύδνεϋ και τη ΝΝΟ

www.whitepages.com.au: πληροφορίες σχετικές με υπηρεσίες

A.T.

 

Κόστος ζωής

Το Σύδνεϋ θεωρείται ακριβή πόλη. Έτσι, αν και κάποια προϊόντα είναι φθηνότερα από την Ελλάδα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα ρούχα, το κόστος ζωής είναι τελικά μεγαλύτερο κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων.

Ενδεικτικά, ένας εργένης σε μια περιοχή κοντά στο City (το κέντρο), όπως το Newtown, θα πληρώσει για ένα στούντιο ενοίκιο 240 - 270 δολάρια Αυστραλίας (AUD) την εβδομάδα, δηλαδή 940 - 1080 AUD το μήνα ή 600- 650 ευρώ περίπου. Για ένα δυάρι ή τριάρι σε κάποιο προάστιο το ενοίκιο κυμαίνεται από 320 έως 370 AUD, δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 1700 AUD το μήνα (περίπου 1020 ευρώ). Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα τρέχοντα έξοδα, όπως το τηλέφωνο-internet (περίπου 100 AUD το μήνα αν και υπάρχουν κάρτες για φτηνές τηλεφωνικές κλήσεις εκτός Αυστραλίας), το ηλεκτρικό (περίπου 40 AUD), κλπ.

Οι τιμές στα Super Market είναι σε γενικές γραμμές οι ίδιες με αυτές της Ελλάδας. Οι αποστάσεις μεταξύ των προαστίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συναντάμε σε μια ελληνική μεγαλούπολη. Τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ακριβά με βάση τα ελληνικά δεδομένα και η τιμή εξαρτάται από την απόσταση. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο τρένου μετ' επιστροφής, από μια περιοχή μέσης απόστασης (20 χλμ.) για το κέντρο της πόλης στοιχίζει 5,8 περίπου AUD (4 ευρώ) μετά τις 9 το πρωί, και 7,6 (4.5 ευρώ) AUD πριν τις 9 π.μ. Επίσης τα ναύλα των λεωφορείων ξεκινούν από 1,7 AUD για απόσταση τεσσάρων στάσεων. Όμως, οι τιμές των αυτοκίνητων είναι φθηνότερες τουλάχιστον κατά 10% - 20% και των καυσίμων κατά 20% περίπου. Παρόλα αυτά, επειδή ο κυβισμός των αυτοκινήτων είναι συνήθως μεγάλος, όπως και οι αποστάσεις μέσα στην πόλη, η μειωμένη τιμή της βενζίνης απλώς εξισορροπεί αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον, μια μεικτή ασφάλιση αυτοκινήτου στοιχίζει περίπου 1000 με 1200 AUD το χρόνο, ενώ για τα «τέλη κυκλοφορίας» χρειάζονται περίπου 700 AUD (περιλαμβάνει ασφάλεια υπέρ τρίτου, που είναι υποχρεωτική, καθώς και τα τέλη του αντίστοιχου ΚΤΕΟ).

Οι περισσότεροι Αυστραλοί κάνουν διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι, κάτι που κοστίζει από 9 - 15 AUD (ένας καφές για παράδειγμα, κοστίζει 3,5 - 4,5 AUD, ένα σάντουιτς 5 - 8AUD, μια μπύρα 3  - 5 AUD). Η αγορά οινοπνευματωδών ποτών γίνεται μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και οι τιμές τους είναι σχεδόν διπλάσιες από την Ελλάδα.

Επιπλέον, το κάπνισμα απαγορεύεται σχεδόν παντού ενώ ένα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει από 10 μέχρι 13 AUD (από 6 έως 7,5 Ευρώ).

Ν.Τ.